Kangalen

Kangalen är en herdehund från Turkiet där den vaktar får. Det är en relativt storväxt ras, upp till 80 cm i mankhöjd, och den väger upp till 65 kilo för en reslig hane. Alla färger är tillåtna och hunden ska ha svart mask över nospartiet och runt ögonen.

Ursprung

Kangalen är Turkiets högt skattade nationalras, Kangal Goban Köpegi, men rasen har anor långt tillbaka från de centralasiatiska hundarna som blandades med de inhemska hundarna. Det flesta är ganska ljusa, mer beige, och de matchar oftast fåren de avlades för att vakta. De förekommer mest i östra Turkiet och vaktar akkaraman-får som är beige med svartmaskat huvud. Rasnamnet kommer av staden Kangal.

Egenskaper och mentalitet

Kangalen är vänlig, kärleksfull och sin ägare trogen. Det är en intelligent hund som jobbar självständigt med stark misstänksamhet mot främlingar. Det är en bra vakthund med skärpa utan att vara aggressiv. Lättlärda, självsäkra och modiga stämmer också bra in på rasen.

Pälsen är 3-7 cm lång och gjord för att klara av att arbeta i extrema temperaturer, hetta som kyla. Hunden är ingen förstagångshund och har ett stort behov av aktivering. Kangaler och blandraser plockats in via adoption av gatuhundar. Rasen kräver en mycket van ägare, så det är olyckligt om den hamnar hos någon oerfaren.

marinate