Så håller du hunden frisk

Att äga en egen vovve är bland det absolut bästa som finns – det vet varje hundägare! Att promenera med hunden, ge den roliga leksaker och gosa med den i soffan är bland favoritaktiviteterna för många av oss. Men något man måste komma ihåg är att en hund är mycket lik ett barn. Hundens liv är helt beroende av oss, så det är väldigt viktigt att vara mån om dess hälsa. Nedan får du de bästa tipsen för att hålla din bästis frisk och kry!

Pälsvård

Alla hundar är i behov av pälsvård. Om din vovve är korthårig kan det räcka med att kamma igenom den en gång i månaden, men har du en fluffig hund är det en annan historia. Äger du exempelvis en chow chow eller en pomeranian kan du behöva borsta den varje dag, speciellt under våren när pälsen fäller. Tänk också på att använda särskilda hundborstar eller hundkammar. Hundar som har underull gynnas inte särskilt mycket av en vanlig hårborste från matbutiken. Att titta igenom pälsen är också viktigt för att upptäcka eventuellt håravfall hos hunden.

Hudvård

Hur ofta badar din vovve? Det finns olika rekommendationer för olika raser, men precis som en människa behöver även en hund vara ren. En hund med större päls behöver oftast bada oftare än en med kort päls, framförallt om den vistas utomhus. Men hudvård handlar inte bara om bad. Det är också viktigt att titta igenom hundens hud så att det inte råkar finnas någon fästing, annan ohyra eller hudirritationer. Ett tips är att använda en lupp, framförallt om du misstänker att hunden har någon irritation. Luppen gör att du kan se betydligt bättre, vilket ofta kan behövas om din hund har mörk päls eller väldigt fluffig sådan.

Nagelvård

Hur ofta ska man klippa hundens klor? En del drar sig för att plocka fram nagelsaxen av rädsla för att inte skada den älskade vovven. Nyckeln är att veta hur mycket man ska klippa för att det inte ska bli för mycket. Du bör alltid försäkra dig om att du inte klipper i pulpan, utan endast längderna. Om du är osäker på exakt var pulpan slutar kan du använda en lupp även till det. Upplever du att du fortfarande inte är säker är det bäst att besöka en veterinär. Då kan du vara trygg med att en välutbildad person ägnar sig åt älsklingens manikyr samtidigt som du själv får lära dig hur det går till.

Nyttig mat

Maten är givetvis avgörande för en god hälsa. När du väljer hundmat är det värt att lägga lite extra pengar på att välja något av hög kvalitet. Titta också på ingredienserna och välj gärna något utan kemikalier. Ett naturligt, näringsrikt foder är bäst. Det är också bra att kombinera med lagad mat, exempelvis kokt kyckling. Hunden mår bra av att äta varm mat, precis som vi gör!

marinate