Boskapsvaktare som sällskapshundar

Idag ser inte djurhållningen ut som den gjorde förr, och behovet av boskapsvaktande hundar har minskat. Rovdjuren har tryckts undan och hundarna har så att säga blivit arbetslösa. Samtidigt har behovet av sällskapshundar och familjehundar ökat, hundens status har på många håll i världen höjts och allt fler vill ha en hund i familjen. Raser har bytt användningsområden helt enkelt. Bergs- och herdehundar, vakt- och gårdshundar hålls numera ofta som sällskapshundar med varierande resultat och många andra typer av hundar används heller inte till sitt ursprungliga jobb.

Passa in i samhället

Ibland kan det vara svårt att få en hundtyp avlad för ett visst ändamål att passa in i samhället vi lever i idag. Hunden får finnas, vara en typisk familjehund och ska inte reagera naturligt på saker den är avlad för att göra eftersom detta upplevs som störande eller rent av skrämmande för allmänheten. En hund får inte vakta för mycket, skälla för mycket eller jaga för mycket. Det ställer stora krav på att hundägaren tar sitt ansvar och ser till att ändå försöka tillgodogöra hundens naturliga behov på andra sätt. Många hundar passar därför bättre på landet än i stan, och alltid med en ansvarsfull ägare som läst in sig på rasen.

Socialisering

Så gott som alla boskapsvaktande hundraser har en naturlig misstänksamhet mot människor de inte känner och reagerar instinktivt på olika ljud. De är smarta och självständiga och detta i kombination med grannar vägg i vägg eller barnkalas vid staketet gör att hunden kan reagera med kraftiga skall. Det är viktigt att hunden redan från tidig ålder får träffa mycket människor och blir präglad på människor, att den lär sig att hålla nere vaktandet och tolerera främlingar. Att den moderna familjens barn kommer hem med kompisar i tid och otid kan också innebära ett problem då hunden kan se dem som obehöriga och vilja varna eller avvisa dem. Hunden gör inte fel, den följer bara sin instinkt, men i vårat moderna samhälle blir det fel och hunden upplevs som farlig, otäck och kanske till och med aggressiv.

Ensamhetsträning

Den ska också lära sig viss lydnad och för en boskapsvaktare som växer ihop med sin flock och lever tätt intill den dygnet runt är det extra jobbigt att bli lämnad ensam medan familjen jobbar och är i skolan. Ensamhetsträning är alltså oerhört viktigt om hunden ska fungera. Står den i lägenheten eller i hundgården på villatomten och vaktar hela dagen lång kommer grannarna att bli störda och det kan gå så långt att skällandet klassas som sanitär olägenhet och hunden måste bort.

Påhittiga och självständiga

Just självständigheten är något som kan bli problem. Hunden vet att den klarar sig själv, har koll på läget och har förmågan att lösa olika problem. Den tycker att den vet bäst och är inte alltid mottaglig för ren lydnadsträning vilket gör att ägaren måste vara minst lika uppfinningsrik som hunden när det gäller att hålla kontroll på den. Att välja en boskapsvaktare som sällskapshund kräver en del eftertanke -FÖRE KÖPET.

marinate