Sankt Bernhardshundar

Sankt Bernhardshunden är en hundras som härstammar från Schweiz. En bjässe till ras som uppskattas för sitt fina temperament och sin särpräglade pälsteckning. Sett till tidsperiod har rasen sina rötter i avling som skedde under mitten av 1800-talet. Mer specifikt kan Sankt Bernhardshunden beskrivas som en avknoppning av hundar som avlades fram i syfte att fungera som räddningshundar. Det var hundar som användes bland annat för att rädda människor som gått vilse i Alperna. En del av de hundarna blev dock för långhåriga och stora och skänktes bort eller såldes till schweiziska bönder. Det var de hundarna som skulle utvecklas till Sankt Bernhardsrasen så som vi känner den idag.

Har du en Sankt Bernhard? Har du hund? Kanske skulle ett roligt projekt i sådana fall kunna vara att bygga en klassisk hundkoja? Inte det? Okej, det spelar ingen roll vad det är för typ av byggprojekt du planerar. Du hittar allt du behöver för hemmafixet hos byggmax – materialet för en altan, köksrenoveringen eller golvbytet. Dessutom är det smått oslagbara priser på hela sortimentet, och du kan få din beställning levererad direkt hem till dörren.

Sankt Bernhardshundar är okaraktäristiskt livfulla för att vara såpass stora som de är. Till lynnet är de vanligtvis lugna och tillgivna, vilket gör dem till perfekta familjehundar. Förutsatt att du har tillräckligt med utrymme vill säga. Det krävs om du vill ha en hund som i vuxen ålder kan väga mellan 60-100 kilo. Rasens särpräglade utseende har gjort den till ett populärt inslag i populärkulturen. Från film- och TV-världen känner vi Sankt Bernhardshundar bland annat från Astrid Lindgrens böcker om Saltkråkan, den titulära hunden i filmserien Beethoven och hunden Cujo från Stephen Kings bok som bär samma namn.

marinate