Maremma

Maremman heter Maremmano Abruzzese och är en herdehund från Italien. Den härstammar sedan gammalt från herdehundar från Abruzzo samt hundar från Maremma, ett område i Toscana och Latium. Den används än idag flitigt som fårvaktare. Även herdehundar från Asien ligger med i rasens bakgrund.

Användningsområde

Rasen används till att vakta och försvara främst får, men även egendom i allmänhet och detta har gett en hårdför herdehund. Den är mycket vaktig, uthållig och modig som ett lejon, självtänkande och ganska egensinnig. Präglas den mer på människor än kreatur är det en glad familjemedlem som vaktar gården mot inkräktare med liv och lust. Den älskar sin närmaste familjeflock, både barn och vuxna.

Skärpa

Mot främlingar är maremman starkt misstänksam och om sådana dyker upp på gården kommer hunden varna, morra och skälla för att hålla inkräktaren på avstånd. Försöker personen ändå att gå in är det inte omöjligt att hunden blir fysisk för att skrämma bort besökaren.

Maremman anfaller inte så fort den får syn på en människa, men om hotet inte försvinner när hunden har uppvisat hela sin repertoar gör den vad som krävs för att skydda och vakta. Alla nya personer måste introduceras gradvis, även barnens kompisar, och det tar många gånger innan hunden accepterar dem.

Det är en hund som inte lämpar sig i en barnfamilj i en vanlig villaträdgård, men desto bättre bland fåren eller på en, helst inhägnad, gård på landsbygden. Den har inga problem med vare sig varg, björn eller tjuvar.

Utseende

Maremman är runt 70 cm hög och fluffigt vitaktig. Vikten ligger upp till 45 kilo för hanarna men även tyngre förekommer. Det är en vacker och smidig hund som är väldigt lik pyrenéerhunden. Pälsen kan vara upp till 8 cm lång och innehåller en tät underull. Denna hund trivs utmärkt utomhus dygnet om.

marinate