Håravfall hos hundar

Hundar, precis som människor, kan få problem med håravfall. Orsakerna är många, men i de flesta fall så kan det lösas väldigt snabbt och enkelt. Det är dock viktigt att du vidtar rätt åtgärder för att hjälpa din hund, oavsett om det handlar om en förändring i kosten som har orsakat håravfallet eller något som kan vara mer allvarligt.

Om din hund har börjat att tappa hår är det viktigt att du först och främst vänder dig till din veterinär. Du bör inte försöka självbehandla håravfallet, utan låta en expert titta på hunden istället. Om du lider av håravfall själv så kan du vända dig till Nordic Hair för att få hjälp med en hårtransplantation. Detsamma gäller dock inte för hundar.

Varför tappar hunden hår?

Det finns mängder med olika orsaker till att din hund kan börja tappa hår. De vanligaste är att din hund får i sig en dålig kost, att den har sår eller förhårdnader eller lider av någon form av allergi.

Dålig kost – Din hund måste få i sig alla vitaminer och näringsämnen som den behöver för att må bra. Du behöver titta på hundens storlek, så väl som hundens ålder. Vissa hundar behöver lite extra näring utöver torrfoder. Då kan det lämpa sig bra med kokt ris eller ben.

Allergi – Allergier är en annan orsak till varför din hund kan börja tappa hår. Hundar kan vara känsliga mot mögel och pollen, så väl som rengöringsprodukter, kemikalier eller kvalster. Alla dessa kan orsaka problem i hundens hud, vilket i sin tur resulterar i håravfall. Ett vanligt tecken på allergi är att din hund får klåda eller hårlösa fläckar.

Sår och förhårdnader – Din hund kan få problem med sår och förhårdnader i huden och detta beror vanligtvis på ett dåligt blodflöde. Då uppstår så kallade trycksår. Detta problem är vanligast hos äldre hundar som under åren har slitit mycket på t.ex. sina armbågar. Om området är mycket känsligt eller blöder bör du uppsöka en veterinär för att få det rengjort och förhindra infektion.

Allvarligare orsaker till håravfall

Ibland kan det vara så att din hunds problem med håravfall beror på en mycket allvarliga sjukdom. Då hjälper det inte med att byta kost eller rengöra hundens hud. Det finns två “vanliga” sjukdomar hos hundar som kan leda till just kraftigt håravfall. Det är bland annat parasitinfektioner, men även Cushings syndrom. Cushings syndrom är namnet på en sjukdom som uppvisar sig i form av en tumör. Tumören är placerad i hypofysen, vilket i sin tur leder till att hundens kropp börjat att producera alldeles för mycket kortison. Det här är en sjukdom som endast kan lindras genom en operation, men därefter behöver majoriteten av alla hundar äta medicin för resten av livet.

marinate