Centralasiatisk ovtjarka

Den Centralasiatiska ovtjarkan, sredneasiatskaja ovtjarka, som den heter på ryska, är en rysk boskapsvaktare med en väldigt lång historia. Redan för 4000 år sedan vaktade den boskap i människans tjänst.

Historia

Centralasiatisk ovtjarka brukar i folknamn förkortas Cao, och rasen har knappt förändrats alls i utseendet under de tusentals år den har vaktat sin boskap. Cao har alltid varit herdehunden som de vandrande folkslagen i området mellan Kaspiska havet till kinesiska gränsen förde med sig. Idag har dessa marker namn som Turkmenistan, Uzbekistan, Kirgizistan, Kazakhstan och Iran. Den karga naturen, de ständiga vandringarna och naturens urval och viss inblandning av människor som valt ut och premierade vissa egenskaper gav en oerhört atletisk och tålig hund.

Egenskaper

Cao är en arbetande hund, självständig, stark, tålig, uthållig och beredd att försvara sitt territorium på liv och död. Den är väldigt misstänksam mot främlingar, väldigt självsäker och klarar av att fatta egna beslut om arbetet vare sig det gäller björn, varg eller människa som stör ordningen. Detta är ingen stadshund, utan ska du ha en Cao bör du hålla dig på landet.

Utseende

Den finns både kort- och långhårig med alla färger tillåtna. I andra länder kuperas fortfarande öron och svans och den är 60-90 cm hög och väger mellan 45-90 kilo.

marinate