Cao da Serra da Estrela

Cao da Serra da Estrela, hunden från Stjärnbergen, är en herdehund från Serra da Estrela-bergen i norra Portugal. Den har funnits i flera hundra år på den iberiska halvön och blev inte känd utanför Portugal förrän på mitten av 70-talet. I Sverige är det en numerärt liten ras som mestadels används till sällskap.

Bakgrund och historia

Rasen anses vara en av de äldsta hundraserna på iberiska halvön, men trots detta är ursprunget höljt i dunkel. Den är av molossertyp och härdad av bergens hårda och vilda natur under lång tid. Rasen tål kyla mycket bra och finns både som långhårig och korthårig, båda varianterna med tjock värmande underull. Rasen är kompakt men ändå smidig och rörlig, och för att vara en hund med ganska kraftig benstomme är den långt ifrån tung och klumpig. Färgen är fawn, vilket kan vara allt från gräddfärgad mot gulbrun till röd, varg-grå, brindle och gul, enfärgad samt med vita tecken.

Mankhöjden är upp till 72 cm och vikt 40-50 kilo.

Egenskaper

Estrelan vaktar med skall, mycket och ofta och blir väldigt upprörd om något hotar familjen, såsom grannar, brevbärare, läskiga barnvagnar och annan mystisk verksamhet i kvarteret. En Estrela är också smart, oerhört självständig och påhittig och tar sitt flockvaktande på fullt allvar, även som stadshund.

marinate