Aktiviteter för boskapsvaktare som hålls som sällskapshundar

Alla hundar mår bra av att utföra uppgifter. Hunden måste alltså ha mental och fysisk stimulans och aktivering, eller kort sagt, ett jobb. Arbetslösa hundar utvecklar oftare missriktade beteenden som kan vara svåra att få bort. Att ge din hund rätt stimulans gör att hunden är nöjd och att du slipper problem. Dessutom är det roligt att utföra uppgifter tillsammans med hunden.

Använda nosen

Alla hundar tycker om att nosa, oavsett ras. En intressant doft dröjer sig alltid kvar i nosen och hunden blir nyfiken. Att använda nosen gör att hunden tänker och får mental stimulans. Det finns flera olika sätt att aktivera sin hund via nosen och flera tävlingsgrenar om du vill prova att tävla med din hund. En herde- eller bergshund kan vara jätteduktig på spår, sök eller viltspår bara träningen sker på ett positivt och motiverande sätt. Specialsök, eller nosework som det även kallas, kan också vara intressant. Det finns många bergs- och herdehundar som är aktiva inom olika nosrelaterade grenar och även som eftersökshund på skadeskjutet eller påkört vilt. Det finns även hundar som arbetar som ID-hundar. En ID-hund spårar upp försvunna djur eller människor utifrån en smeller, något som bär den försvunnes doft. En halsduk, en pälstuss, en hundfilt eller kanske en sko.

Terapihund

Trots att boskapsvaktare ofta är misstänksamma mot främlingar så finns det individer som framgångsrikt arbetar som terapihundar och glädjer andra människor med sin närvaro. De kan arbeta på ett äldreboende, inom demens, med handikappade eller vad som helst. En terapihund kan lära sig spela spel med folk, göra tricks eller helt enkelt bara lugna någon genom att lägga huvudet i knät och låta sig bli klappad lugnt och stilla. Eftersom bergs- och herdehundar är intelligenta och känner av sin omgivning mycket bra så verkar de också kunna ana behovet hos personen de träffar. Detta kräver dock att hunden socialiseras från tidig ålder och har tagit till sig människor som sin flock. Instinkterna går då in och den vill hjälpa, beskydda och vara nära.

Andra aktiviteter

Givetvis kan du träna vad du vill med din hund, men på grund av dess medfödda egenskaper kanske den inte är den lämpligaste rasen för agility, tävlingslydnad eller skydd. Att välja en gren som ändå på något sätt kan härledas till några av dess naturliga instinkter och förmågor gör att hunden lättare kan förstå vad som krävs och blir lättare motiverad.

Kom ihåg, en aktiverad hund är en trött hund och en trött hund är en nöjd hund som sover gott istället för att hitta egna mindre lämpade arbetsuppgifter.

marinate